Ulaa - nový prehliadač od spoločnosti Zoho zameraný na ochranu súkromia

19.05.23 09:32 AM By Milad

Ulaa, prvý prehliadač na svete zameraný na ochranu súkromia, bol práve uvedený na trh. Má zabudované funkcie blokovania sledovania a webového dohľadu.

Ulaa: nový štandard ochrany osobných údajov na trhu vyhľadávačov.
Podľa správy spoločnosti Norton chce 85 % dospelých na celom svete viac chrániť svoje súkromie online a dve tretiny spotrebiteľov na celom svete si myslia, že technologické spoločnosti majú príliš veľkú kontrolu nad ich údajmi. Ulaa je ďalším krokom v dlhodobom záväzku spoločnosti Zoho Corporation v oblasti ochrany súkromia a má pomôcť chrániť osobné údaje používateľov a ich online aktivity pred zvedavými očami sledovacích spoločností.
Ulaa, slovo odvodené z tamilského jazyka (jeden z indických písiem), znamená plavbu alebo plavbu a bolo vybrané na vyjadrenie ochrany pred sledovaním a dohľadom.
Blokátory reklám a sledovania údajov zabraňujú webovým stránkam tretích strán a sledovacím zariadeniam sledovať údaje používateľov spolu s blokovaním nežiaducich reklám, oznámení a vyskakovacích okien. To pomáha chrániť používateľov pred cielenou reklamou, krádežou identity a inými formami online sledovania a dozoru. Existujúce prehliadače používajú sledovače času alebo monitory nečinnosti a prenášajú údaje používateľa poskytovateľovi softvéru, čo používateľom sťažuje zachovanie súkromia. Ulaa nesleduje ani nezdieľa údaje používateľov so žiadnymi tretími stranami. Predbežné načítavanie DNS je zakázané, takže údaje sa nemôžu ukladať do vyrovnávacej pamäte, rovnako ako snímače pohybu, ktoré sledujú pohyby myši a kliknutia.

Používatelia Ulaa môžu prepínať medzi piatimi jedinečnými režimami podľa požadovaných možností prehliadania, pričom každý režim je úplne izolovaný od ostatných a ponúka chránené verzie prehliadania, ktoré sú jedinečné pre daný režim. Umožňuje používateľom prehliadača nastaviť a zapamätať si, ktoré webové stránky patria do ktorých režimov. Pri ďalšej návšteve stránky ho Ulaa automaticky vyzve, aby stránku otvoril vo vybranom režime. Ulaa má týchto päť režimov:
Osobný režim - používatelia v ňom môžu vykonávať všetky svoje online bankové operácie, streamovanie hudby alebo videa alebo nakupovanie. Môžu si prezerať svoju históriu prehliadania, záznamy o vyhľadávaní, obľúbené stránky a údaje o súboroch cookie bez toho, aby sa museli prihlásiť do systému Ulaa. Tento režim umožňuje bezpečné prihlásenie do používateľských účtov, zabraňuje zobrazovaniu reklám a zachováva súkromie online.
Pracovný režim - je určený na prácu a automaticky sťahuje aplikácie, webové stránky a rozšírenia prehliadača, ktoré sa v práci používajú najčastejšie. So zapnutým blokovaním reklám sú používatelia chránení pred dotieravými reklamami, možnými phishingovými útokmi a ďalšími javmi, takže sa môžu sústrediť a zostať produktívni v práci.
Vývojársky režim - Vývojársky režim Ulaa, určený pre profesionálnych webových vývojárov a testerov, obsahuje sadu vývojárskych nástrojov a navrhovaných rozšírení v prehliadači. Tento režim umožňuje používateľom uistiť sa, že ich stránky sú kompatibilné s rôznymi prehliadačmi a zariadeniami, a ponúka možnosť testovať nové funkcie a vytvárať multiplatformové aplikácie. Vývojári môžu v režime pre vývojárov kontrolovať aktuálne načítané prvky HTML, štýly CSS a JavaScript, pričom môžu sledovať zdroje, ktoré si stránka vyžiadala, sledovať časy načítania a ďalšie informácie.
Detský režim - špeciálny režim vhodný pre rodiny poskytuje deťom bezpečné miesto na prehliadanie, učenie, hranie hier a skúmanie online obsahu. Je vybavený natívnym filtrovaním obsahu, ktoré chráni deti pred prístupom k nevhodnému obsahu, ako aj rodičovskou kontrolou, ktorá zabezpečuje, aby boli pri používaní detského režimu blokované webové stránky určené rodičom. Detský režim obsahuje zábavné a vzdelávacie hry bez reklám, aplikácie, ktoré podporujú kreativitu, a je ľahko ovládateľný bez ohľadu na vek.
Režim Otvorená sezóna - režim neobsahuje žiadne obmedzenia ochrany osobných údajov. S vypnutými blokátormi reklám a sledovania tento režim umožňuje prístup na všetky webové stránky vrátane stránok s "nulovými obmedzeniami" - podobne nastavenie UIaa, aby sa prehliadač správal ako ostatné. Ostrý červený motív tohto režimu slúži ako pripomienka vypnutých funkcií ochrany údajov a dáva používateľovi na vedomie, že je sledovaný online.

Ulaa obsahuje aj možnosti správy kariet, ktoré zobrazujú všetky otvorené karty na jednom mieste, ktoré možno zoskupovať a organizovať. Používatelia môžu jednoducho prepínať medzi kartami, zatvárať karty, ktoré už nepotrebujú, alebo presúvať karty do iného režimu či nového okna.

Nový prehliadač Zoho je bezplatný pre všetkých a verzia pre počítače je plne prístupná. Verzie pre iOS a Android sú v súčasnosti vo fáze beta a sú k dispozícii na stiahnutie.

Viac informácií nájdete na adrese: https://ulaa.com